This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. 3 sportactiviteiten om te delen met je kinderen

Het is niet makkelijk om regelmatig te blijven sporten als je voor een kind moet zorgen. Sinds de komst van je kleintje is je hele levensstijl op z’n kop gezet. Maar je zou dit kunnen zien als een nieuwe manier om te sporten! Er zijn veel gezinsgerichte sportactiviteiten; je zult er zeker een vinden die bij je past.

Sporten is niet alleen een uitlaatklep voor volwassenen, maar sporten stimuleert ook de spierontwikkeling bij kinderen, verbetert hun gevoel voor coördinatie en voorkomt overgewicht. Bovendien helpt sporten om de concentratie, het zelfvertrouwen, de autonomie en het mentale evenwicht te verbeteren en om regels te leren.

Maar het is niet eenvoudig om een activiteit te vinden waar zowel ouders als kinderen plezier aan beleven, en die intens genoeg is voor iedereen om ervan te profiteren. Er moet rekening worden gehouden met de leeftijd van je kind, met zijn of haar lengte, met zijn of haar groei, met zijn of haar bouw, enzovoort. Al deze punten mogen niet over het hoofd worden gezien bij het nemen van een beslissing.

Ontdek 3 sporten die je samen met je kind kunt beoefenen, op elke leeftijd en voor iedereen.

Leer om op speelse wijze grenzen te verleggen door te klimmen

Het kan je niet ontgaan zijn dat kinderen graag rond klauteren. Wanneer ze dat kunnen, veranderen je kleintjes in apen en klimmen ze tegen elke muur, boom of basis op om naar de hemel te reiken. Dus waarom zou je ze niet volgen in hun acrobatiek door samen te gaan klimmen?

Op elke leeftijd is het klimmen perfect voor de ontwikkeling van de motoriek en de concentratie, en het helpt ook om je eigen lichaam te leren kennen! Kinderen kunnen over het algemeen al op driejarige leeftijd beginnen met klimmen. Door hun motorische vaardigheden kunnen ze zich heel gemakkelijk bewegen, maar ze klimmen meestal niet erg hoog. Maar dat is niet het enige dat telt!

Het aanvankelijke doel is om kinderen aan te moedigen om te klimmen. We moeten ze dus een doel geven om te bereiken: een stuk speelgoed bijvoorbeeld. Dan komt het moeilijkste deel: de afdaling. Het gaat erom om in de klimgordel te zitten, weg van de klif te gaan en op het materiaal te vertrouwen.

Door het klimmen met je kleine kinderen te oefenen, leer je hen zichzelf te overtreffen, hun angst te beheersen, verantwoordelijkheden op zich te nemen, zichzelf en anderen te vertrouwen, hun vermogen te ontwikkelen om moeilijkheden op te lossen en hindernissen te overwinnen, hun gevoel voor observatie en analyse te verbeteren, evenals hun creativiteit…

Terwijl ze zich vermaken en samen quality-time hebben, wordt het klimmen altijd met z’n tweeën beoefend: een onafscheidelijk duo dat maximale veiligheid garandeert. Er kunnen nooit twee personen op hetzelfde klimparcours zijn. De ene persoon blijft op de grond, terwijl de ander de muur beklimt.

Behalve in het geval van technisch klimmen, het zogenaamde “boulderen”, dat zonder klimgordel wordt gedaan, op lage hoogte.

Als je je kinderen wilt uitrusten en hen deze activiteit wilt laten ontdekken, kun je een uitrusting vinden die speciaal is aangepast voor kinderen.

Ontdek met veel plezier door geocoaching

De combinatie van sport en schattenjacht is de essentie van geocaching, en de perfecte combinatie voor gezinssporten. Geocaching is een schattenjacht, waarvoor je een GPS (smartphone of wandel GPS) moet hebben en je je moet registreren op de website geocaching.com (gratis).

De “schatten” worden vertegenwoordigd door dozen van verschillende grootte, verborgen door andere geocachers, op specifieke coördinaten. Het doel is om, net als bij een Orienteering Run, deze coördinaten te bereiken met behulp van je GPS, voordat je op zoek gaat naar de dozen… het is niet heel moeilijk. Een typische geocache bestaat uit een kleine waterdichte en resistente container die een verslag van de bezoeken en soms een of meer “schatten”, over het algemeen waardeloze prullaria, bevat.

Het belangrijkste voordeel van deze sport is dat er zo’n verscheidenheid aan caches, moeilijkheidsgraden, puzzels en gebieden om te verkennen is, dat je je eigen avontuur samen kan stellen. Een echte troef om de interesse van je kind te behouden.

Je kunt de dag, het tijdstip, de plaats en het type terrein kiezen (wandelen in de bergen of op het platteland), stedelijke routes, nieuwe steden, oude monumenten of zelfs onverwachte landschappen ontdekken… En meestal op een steenworp afstand van je huis.

Ontdek de voordelen van yoga voor kinderen

De voordelen van yoga zijn talrijk en bekend. Het wordt vaak beoefend door ouders, maar kinderen kunnen ook van dit moment van ontspanning en beweging genieten.

Psychologisch gezien stelt yoga kinderen in staat om rust, kalmte en eigenwaarde te vinden en te leren loslaten. Daarom wordt ouders van kinderen die moeite hebben om in slaap te vallen of zich te concentreren geadviseerd om hun kind mee te nemen naar yogalessen. Daarnaast verbeteren yoga oefeningen de flexibiliteit en helpen ze kinderen hun lichaam te ontdekken om er comfortabel mee te zijn.
Geen lotus of zonnegroet voor onze kleintjes…

Kindvriendelijke yoga-oefeningen zijn leuk. Ze zijn over het algemeen gebaseerd op dierlijke houdingen (kat, neerwaartse hond…), ademhaling en ontspanning op de grond.
Om je te helpen deze activiteit te begrijpen, kun je het beste beginnen met een professionele trainer, of gebruik maken van speciale software.
De Petit Bambou app is een zeer goed alternatief voor beginners. Om een Zen-pad te volgen.