This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. 3 Sportaktiviteter tillsammans med barnen

Det är inte alltid lätt att fortsätta sporta och idrotta som man kanske är van vid, när det kommit barn in i bilden. Men du kan också se samvaron med de små som ett tillfälle att uppleva sport på nya sätt!

Att sporta ska ju vara roligt och stimulerande för oss vuxna, men det är också i högsta grad nyttigt för barn, när muskelutvecklingen stimuleras, koordination utvecklas och övervikt kan motverkas. Självförtroende, självständighet, mental balans och förståelse för regler är andra goda följder av ett tidigt sportutövande för barnen.

Det gäller att hitta aktiviteter som passar både barn och vuxna, och som alla kan ha roligt av att utöva tillsammans.. Viktigt är att aktiviteterna är rätt avpassade för ditt barns ålder, kroppsbyggnad och fysiska mognad.

Här följer tre sporter som du kan träna med barn i olika åldrar.

Klättring — lika utmanande som det är roligt

Barn älskar att klättra, det vet vi både av egen erfarenhet och genom att titta på de som är barn idag. Klätterställningar, träd, bergväggar, det mesta går att klättra på. Så varför inte pröva på klättring tillsammans?

Klättring är bra för utvecklingen av motoriska färdigheter och koncentration, och ger en god känsla för den egna kroppen. Barn kan i allmänhet börja klättra vid tre års ålder, då de börjar få bra motorik, är mycket rörliga men vanligtvis inte klättrar så högt — men det är ju inte det viktiga.

Klättringen blir roligare för barnet om det finns ett mål att nå, som en leksak placerad på passande höjd. Nedklättrinen är svårare, då gäller det att sitta ordentligt fast i selen, att hålla sig ut från väggen och våga lita på utrustningen.

Genom att öva klättring med barnen lär vi dem att att hantera rädsla och oro, ta ansvar, lita till sig själva och på andra. Att lösa svårigheter och övervinna hinder befrämjar barns utveckling och kreativitet.

Klättring sker oftast tillsammans där man får en kvalitetstid ihop ihop med sitt barn. Ni blir en oskiljbar duo för att ge maximal säkerhet då man aldrig klättrar på samma ställe samtidigt. Den ena står ch vaktar på marken medan den andra klättrar.

Förutom om ni utför « buldring », väldigt teknisk klättning, som utförs i sesl på låga höjder.

Om du vill satsa på klättring med barn, så finns det speciell utrustning som passar deras storlek och förutsättningar.

Geocaching — kul för hela familjen

Geocaching, där man jagar skatter (”cacher”) med hjälp av GPS, har spridit sig till allt fler länder. Att kombinera sport och skattjakt är kärnan i geocaching, och den perfekta kombinationen för familjesport. Geocaching förenar lätt fysisk träning med spännande skattjakt, och kan mycket väl vara den perfekta familjeaktiviteten. Vad som behövs är en GPS (exempelvis en smartphone) och att man registrerar sig på geocaching.com.

Skatterna finns utplacerade, i boxar av olika storlek, av andra geocachers och vid specifika GPS-koordinater. Precis som i orientering gäller det att leta sig fram till de här platserna, där man kan registrera sitt besök och sedan ta med sig ”skatten”, ofta en prydnadssak eller liknande, av begränsat värde.

Inom geocaching finns det en mångfald av olika skatter, skilda svårighetsnivåer och nya områden att utforska. Man komponerar sitt eget äventyr, något som barn uppskattar minst lika mycket som vi vuxna.

Du väljer själv dag, tid på dygnet, plats och typ av terräng (staden, bergen, ute på landet). Geocaching har inga begränsningar, vare sig geografiskt eller i fantasin.

Yoga för barn

Fördelarna med yoga är många, fysiskt och mentalt, och de vuxna utövarna blir bara fler. Men yoga passar också utmärkt för barn, som ju mår lika bra av träning och avkoppling som vi vuxna.

Särskilt för barn som är oroliga, nedstämda, har koncentrationssvårigheter eller svårt att somna, kan yoga ge lugn, balans, ett ökat välmående och självkänsla. Dessutom är det god kroppslig träning.
Men ingen lotusställning eller solhälsning för våra små…

Barnvänliga yogaövningar är roliga. De är vanligtvis baserade på djurställningar (exempelvis katt, upp-och-nervänd hund), fokus på andning och avkoppling på golvet.
För att komma igång med barnyoga, försök hitta en professionell tränare eller använd särskilda program och appar.
Petit BamBou är en bra startpunkt för barn-yoga. Att fortätta och följa en Zen-attityd.