This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. 5 tips för att förvandla din trädgård till ett paradis för bina

Bin är viktiga för den biologiska mångfalden och livet på jorden. De spelar en avgörande roll i det naturliga ekosystemet och bidrar med nästan 80 % till pollineringen av alla växtarter.

Trots dessa naturarbetares betydelse för all biologisk mångfald har har varningsklockan ringt i flera år nu: bipopulationerna minskar! För att komma till rätta med det här problemet har vi alla en roll att spela genom enkla handlingar. Upptäck 5 tips för att bidra till våra pollinerande vänners välbefinnande från din trädgård eller uteplats!

Ett säkert sätt att locka bina till din trädgård är att ge dem mat! Hur då? Jo, genom att plantera och så nektarrika växter. Växter vars blommor producerar mycket nektar eller ger upphov till honungsdagg som bina samlar in för att göra honung.

Tips från Pink Lady®: kom ihåg att välja växter som blommar vid olika tider på året och växer naturligt i din del av landet. På så sätt kan bina hitta mat året runt. Tänk slutligen på att plantera och så många olika växter. Kombinera till exempel blommor, buskar, fruktträd och grönsaker eller till och med örter, så att olika arter av bin känner sig hemma i din trädgård.

Här är en icke-uttömmande lista över växter och träd som bina älskar:

Sätt ut insektshotell

Den andra viktiga punkten för att bina ska känna sig välkomna är att ge dem husrum. Erbjud dina bevingade vänner (i synnerhet de vilda så kallade ”solitärbina”) en fristad värd namnet genom att göra ett fint insektshotell, så att de kan lagra nektar och lägga sina ägg där.

Om du redan har ett insektshotell kan du bara lägga dit några träblock som du har borrat hål med olika diametrar i, ihåliga stjälkar (bladvass, bambu, floxstjälkar), men även tegelstenar eller lerblock med borrade hål.

Mål: noll bekämpningsmedel!

Tredje tipset: sluta använda bekämpningsmedel! Om du vill skydda bin måste du odla en helt ekologisk trädgård. Vänja dig av med att använda bekämpningsmedel, om du inte redan har gjort det. Bina lider av den ökade användningen av bekämpningsmedel.

För att fortsätta att ha en trädgård där det råder balans finns det många naturliga alternativ som gör att du kan odla ekologiskt, som att dra ogräs för hand eller se till att få dit nyckelpigor som äter bladlössen i grönsakslandet.

Bevara en vildvuxen plätt

Om du låter det växa vilt på en liten plätt av trädgården blir det en naturlig tillflyktsort för bin, men också för många andra pollinerande insekter (getingar, fjärilar m.fl.) och andra djur (grodor, igelkottar, fåglar m.fl.), som är viktiga för den biologiska mångfalden och den ekologiska balansen i trädgården.

Till de här vildvuxna områdena kommer bina för att söka skydd, föda och föröka sig. Såna här områden har blivit allt mer sällsynta naturliga skydd, som djur och insekter tycker om för att få lugn och ro.

Tillgång till vatten

Bin behöver mat, men de behöver också dricka. Tänk på att ordna med ett litet och grunt vattenbad (ett fat), omgivet av stenar (för att förhindra att de drunknar) och ställ det nära blommorna.

Om sommaren är varm och torr är det nödvändigt att fylla på det med jämna mellanrum eftersom bina slutar samla pollen och letar efter vatten i stället. Under dessa förhållanden har man uppskattat att bina kan ta med sig närmare 3 till 4 liter vatten per dag till kupan.