This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. 5 tips om van je tuin een bijenparadijs te maken
Bijen zijn essentieel voor de biodiversiteit en het leven op aarde. Ze spelen een fundamentele rol in het natuurlijke ecosysteem: ze zorgen voor bijna 80% van de bestuiving van plantensoorten.
Ondanks het belang van deze werkers van de natuur en vóór de biodiversiteit, wordt al jaren de alarmbel geluid: de bijenpopulaties nemen af! Om deze situatie te verhelpen, kunnen we allemaal een rol spelen door eenvoudige stappen te ondernemen. Ontdek 5 tips om vanuit je tuin of terras bij te dragen aan het welzijn van onze bestuivende vrienden!
Om zeker te zijn dat je bijen naar je tuin lokt, moet je ze voeren! Hoe kun je dit doen? Door het planten en zaaien van honingplanten. Planten waarvan de bloemen veel nectar of honingdauw produceren die bijen verzamelen om honing te maken.
Een kleine Pink Lady®-tip: vergeet niet voor planten te kiezen die op verschillende tijdstippen van het jaar bloeien en die inheems zijn in je regio. Op die manier kunnen de bijen zich het hele jaar door voeden. Plant en zaai daarnaast een verscheidenheid aan plantensoorten. Combineer bijvoorbeeld bloemen, struiken, fruit, groenten en/of kruiden, zodat verschillende soorten bijen aangetrokken worden tot je tuin.
Hier is een niet-uitputtende selectie van planten waar bijen van houden:
Het tweede punt dat niet mag worden verwaarloosd bij het verwelkomen van bijen: beschutting. Bied je gevleugelde vrienden (vooral de zogenaamde “solitaire” wilde bijen) een waardig toevluchtsoord door een mooi insectenhotel te maken, zodat ze er nectar kunnen opslaan en hun eitjes kunnen leggen.
Als je al een insectenhotel hebt, kun je een paar houten blokken met gaten van verschillende diameter toevoegen; holle stengels (riet, bamboe, knoopkruid, enz.), maar ook bakstenen of kleiblokken met gaten.
Tip 3: Stop het gebruik van pesticiden! Als je de bijen wil beschermen, moet je een 100% biologische tuin aanleggen. Als je dat nog niet gedaan hebt, verban dan pesticiden uit je tuin. De bijen hebben te lijden onder het toenemend gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Om je tuin harmonieus te houden, zijn er veel natuurlijke alternatieven waarmee je biologisch kunt telen, zoals onkruid met de hand trekken, of lieveheersbeestjes introduceren om bladluizen in de tuin te eten.
Een stukje wildernis in je tuin vormt een natuurlijke schuilplaats voor bijen, maar ook voor vele andere bestuivende insecten (wespen, vlinders, enz.) en dieren (kikkers, egels, vogels, enz.) die essentieel zijn voor de biodiversiteit en het ecologisch evenwicht in je tuin.
In deze wilde ruimten kunnen bijen schuilen, zich voeden en zich voortplanten. Zulke natuurlijke schuilplaatsen worden steeds zeldzamer en dieren en insecten houden ervan vanwege hun rust en stabiliteit.
Bijen moeten zich voeden, maar ze moeten ook drinken. Overweeg dus een kleine, ondiepe drinkbak (een kom), omgeven door stenen (om te voorkomen dat ze verdrinken) en plaats die in de buurt van de bloemen.
In het hete droge seizoen is het absoluut noodzakelijk om het regelmatig te vullen, omdat de bijen anders stoppen met het verzamelen van stuifmeel en in plaats daarvan op zoek gaan naar water. Onder deze omstandigheden kunnen bijen naar schatting zo’n 3 tot 4 liter water per dag naar de bijenkorf terugbrengen.