This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. Bli bygartner takket være Seed Balls

Er du glad i naturen og søker etter noe grønt midt i denne urbane jungelen? Lær mer om Seed Balling! Denne metoden ble lasert i New York i 1973 av innbyggere som ville få naturen tilbake til de fattige nabolagene i byen.

Seed Balling (frøbombing) består i å lage små kuler av leire og frø (blomster, frukt, grønnsaker, aromatiske planter osv.) som «kastes» rundt omkring, og som begynner å spire i kontakt med vann.

Denne løsningen gjør det mulig å plante alle slag planter på uvanlige og ofte svært urbaniserte steder.

Slik lager du frøballer?

For å være sikker på at frøballen utvikler seg, må den bestå av følgende:

Jorden gir grobunn til frøene, mens leiren får ballen til å stivne. Når du lager frøballler, må du huske å fukte dem godt for å få en kompakt jord. Bland jorden og leiren og lag små kuler.

Estetisk og nødvendig

Det er både estetisk og nyttig å plante blomster i et urbant miljø. Blomstene gir mat til biene, andre insekter og fugler.

Seed Balls beriker og opprettholder et biologisk mangfold der planteutviklingen har blitt satt til side, takket være opprettelsen av en liten biotop. En annen liten bonus er også at de forbruker karbondioksid som bilene slipper ut og gir oss oksygen tilbake.

Hvor bør du kaste frøballen?

Områder med grus, et ubrukt fortau, en byggeplass, et flatt tak … Mulighetene er mange hvis du vil piffe opp med litt grønt!

Husk: Hvis du vil kaste frøene dine på vertikale steder (for eksempel i sprekker på en vegg), må du huske å bruke naturlig lim i blandingen. Du kan for eksempel velge en blanding av smeltet sukker og crème fraîche – et naturlig og svært effektivt lim som ikke setter spor.

Så frøene lokalt

Før du lager frøballer, bør du ta deg tid til å rusle gjennom grøntområdene i byen din for å finne ut hvilke planter som bærer frø – dette kan også være «ugress». Du bør fremfor alt velge arter som allerede finnes i nabolaget ditt for å opprettholde balansen i det biologiske mangfoldet i grøntarealene i byen din.

Hvis frøballene dine skal gi mat til insektene i nærområdet, kan du kjøpe frø som tiltrekker pollinerende insekter på hagesenteret. Disse pakkene er ofte en blanding av blomster som gir nektar eller en blanding av planter og fuglefrø.

4 planter som passer godt til frøballer

Noen blomster eller planter passer sannsynligvis bedre enn andre i vanskelige terreng og under tøffe vekstforhold. Her er et forslag til fire planter som kan hjelpe deg med den økologiske revolusjonen din: