This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. Bli stadsträdgårdsmästare med fröballer

Som naturälskare kanske du letar efter grönska mitt i den urbana djungeln? Upptäck fröballning! En metod som lanserades i New York 1973 av invånare som ville föra naturen tillbaka till stadens fattiga stadsdelar.

Fröballning går ut på att skapa små lerbollar fullmatade med frön (blommor, frukter, grönsaker, kryddväxter osv.), som du sedan kan ”kasta” var du vill och som kommer att gro när de kommer i kontakt med vatten.

Denna lösning gör det möjligt att låta alla möjliga typer av växter att spira på ovanliga och ofta superurbaniserade platser.

Hur man gör en fröball?

För att vara säker på att en fröball utvecklas måste den bestå av följande ingredienser:

Jorden används för att fröna ska kunna gro, medan leran används för att bollen ska stelna. Kom ihåg att fukta det hela ordentligt när du gör din fröball så att jorden blir kompakt. Knåda jorden och leran så att det bildas små bollar.

En estetisk och nödvändig sak

Förutom att det ger en estetisk touch är det verkligen nödvändigt att odla blommor i stadsmiljöer. Dessa fritt planterade växter ger mat till bin och många andra typer av insekter, för att inte tala om fåglar.

Fröballerna gör det möjligt att berika och bevara den biologiska mångfalden där växtutvecklingen har blivit låg, tack vare att det skapas en liten biotop. Dessutom förbrukar all denna grönska den koldioxid som släpps ut av bilarna samtidigt som den ger ifrån sig syre.

Var ska du kasta din fröball?

På en ödetomt, en bit trottoar som brutits upp, längs med banvallar, på platta tak – kasta dina fröballer var helst du vill att grönskan ska få tillbaka greppet!

Se upp, ett litet råd: om du vill kasta dina frön på vertikala platser (som sprickor i väggar), ska du komma ihåg att bland i ingredienser som hjälper dig att fästa fröballen. Du kan till exempel välja en blandning av smält socker och creme fraiche, ett naturligt och supereffektivt lim som inte lämnar några spår.

Så lokalt

Innan du förbereder dina fröballer, börja med att vandra genom stadens grönområden för att upptäcka växter som bär frön, inklusive ”ogräs”. När du använder den här metoden för att tillföra den grönska som staden behöver ska inhemska arter föredras för att upprätthålla balansen i den biologiska mångfalden.

Om tanken med dina fröballer är att ge mat åt den lokala faunan hittar du frön i trädgårdsbutiken som lockar pollinerande insekter, med nektarrika växter eller blandningar av växt- och fågelfrön.

4 växter som fungerar perfekt i dina fröballer

Vissa sorters blommor eller växter har större förmåga att anpassa sig till svår terräng och tuffa förhållanden. Här är några exempel på fyra sorter som kan hjälpa dig i din ekologiska revolution: