This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. Bliv bygartner takket været vores Seed Balls

Du elsker naturen og leder efter lidt grønt midt i byjunglen? Se hvad Seed Balling er! Det er en metode, der blev udviklet i New York i 1973 af beboere, som ønskede at bringe naturen tilbage til byens fattige kvarterer.

Seed Balling består i at lave små kugler af ler fyldt med frø (blomster, frugter, grøntsager, urter osv.), som man så “kaster” hvorhen man vil, og som vil spire ved kontakt med vand.

Denne løsning gør det muligt at installere alle mulige slags planter på usædvanlige og ofte meget urbaniserede steder.

Hvordan laver jeg en Seed Ball?

For at være sikker på at en Seed Ball udvikler sig, skal den sammensættes på følgende måde:

Pottemulden får frøene til at vokse, mens leret bruges til at få hele kuglen til at størkne. Når du laver din Seed Ball, så husk at fugte den godt, så jorden bliver kompakt. Du kan forme dine egne små kugler ved at ælte pottemuld og ler.

Et æstetisk og nødvendigt tiltag

Ud over at give et æstetisk strejf har det at dyrke blomster i bymiljø vist sig at være højst nødvendigt. Disse vildtvoksende planter giver føde til bier og alle mulige slags insekter, for ikke at nævne fuglene.

Frøbomber kan bruges til at berige og bevare biodiversiteten i områder, hvor plantevæksten er blevet sparsom, ved at skabe en lille biotop. Endelig forbruger de grønne områder det kulstof, som udledes af bilerne, samtidig med at de producerer ilt.

Hvor skal jeg kaste min Seed Ball?

På tomme grunde, ubenyttede fortove, byggeskråninger, flade tage… Kast dine Seed Balls hvor som helst for at få lidt grønt tilbage!

Et godt råd: Hvis du ønsker at kaste dine frø på lodrette steder (f.eks. i murrevner), skal du huske at indarbejde noget, der får din din Seed Ball til at sætte sig fast. Du kan f.eks. vælge en blanding af smeltet sukker og creme fraiche, der er et naturligt klæbemiddel, som ikke sætter nogen spor.

Så lokalt

Inden du forbereder dine Seed Balls, så tag dig tid til at gå en tur i de grønne områder i din by for at identificere, hvad der er af frøbærende planter, herunder “ukrudt”. I forbindelse med dit projekt om at gøre byen grønnere bør du give foretrække endemiske arter for at bevare balancen i biodiversiteten.

Hvis ideen med dine Seed Balls er at ernære den omgivende fauna, kan du finde frø i havecentre, der tiltrækker bestøvende insekter, som f.eks. honningplanter eller blandinger af planter og fuglefrø.

4 ideelle planter til dine Seed Balls

Visse plante- og blomstersorter tilpasser sig sandsynligvis bedre til vanskelige terræner og forhold. Her har du et udvalg (ikke-udtømmende) af 4 sorter, der vil kunne hjælpe dig med din økologiske revolution: