This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. Förvandla din trädgård till en tillflyktsort för fladdermössen

Fladdermusen är ofta illa omtyckt och dras med ett dåligt rykte (främst på grund av alla skräckfilmer), men de spelar en avgörande roll för att den biologiska mångfalden ska vara i balans.

Visste du till exempel att de har en förkärlek för insekter? Varje natt slukar dessa små däggdjur tusentals mygg, larver eller nattfjärilar, nattflyn och skalbaggar! Tack vare allt som står på deras meny spelar de en viktig roll när det gäller att bekämpa skadedjuren i trädgården.

Vill du få hjälp av dessa värdefulla bundsförvanter? Här kan du läsa några råd om hur du lockar dem till din trädgård!

Ge dem husrum

Fladdermössen tycker om att bosätta sig i olika ihåliga utrymmen. Förutom grottor är de särskilt förtjusta i utrymmena under takpannor, vindar eller i ihåliga träd.
Tyvärr gör våra bostäder och moderna arkitektur det svårt för dem att komma åt dessa utrymmen.

Vårt knep ska lyckas locka dem till din trädgård är att sätta upp en fladdermusholk! Hämta inspiration från vår handledning
Placera den högt upp (så att katter och andra rovdjur inte stör dem), så att den får fullt dagsljus (de gillar värme) och i skydd från från regn och vind.

Knep från Pink Lady®: lägg ut en presenning under holken för att minska besvären med spillningen, som du också lätt kan samla upp sedan – guano (ett naturligt gödningsmedel från fladdermusens spillning) som du kan sprida ut i trädgårdslanden.

… och mat!

Blommor, odlingsväxter, träd, häckar och buskar ser till att insekterna naturligt dras till din trädgård. Och även om vi tycker det är trevligt att se söta nyckelpigor frodas där, är vi inte lika entusiastiska över tanken på att bjuda in myggor och andra skadeinsekter till trädgården.

Men då ställer fladdermössen gärna upp! De kommer att tacka dig genom att se till att du blir av med de där insekterna som ställer till det. Varje natt äter fladdermusen i genomsnitt motsvarande 3 000 myggor. Det gör den till en fruktad medhjälpare för att skydda dina odlingar, men också se till att du kan sitta ute och ha det skönt under sommarkvällarna!

Ge dem tillgång till vatten

Precis som för alla andra däggdjur är det lika viktigt att de har tillgång till vatten som till föda. Om du har en utomhuspool eller om det rinner en bäck i bortre delen av trädgården kan fladdermössen dricka där.

Om du inte har det kan du skapa en liten öppen damm, så att fladdermössen kan dricka i lugn och ro. Det ger dig också tillfälle att njuta av skådespelet när de här smidiga trädgårdshjälparna flyger ned precis i jämnhöjd med vattenytan för att dricka i flykten.

Släck lamporna

Ett sista råd om du vill locka fladdermössen till din trädgård: kom ihåg att släcka utomhusbelysningen! De här artificiella ljuspunkterna kan störa fladdermössens dygnsrytm och förvilla dem när de är ute och jagar.

Om du är van vid att tända trädgårdsbelysning, till exempel av säkerhetsskäl, är det bättre att välja lågspänningslampor med natrium eller LED-lampor. Och om det är möjligt, försök att inte låta belysningen vara tänd hela natten, för fladdermössen behöver några timmars nattmörker för att trivas och må bra.