This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. Gjør hagen til et tilfluktssted for flaggermus

Flaggermus har kanskje et dårlig rykte (kanskje på grunn av skrekkfilmer), men dyrene spiller faktisk en avgjørende rolle i det biologiske mangfoldet.

Visste du for eksempel at de er spesielt glad i insekter? Hver kveld sluker disse små bevingede pattedyrene tusenvis av mygg, larver, møll og andre biller … Og dette kostholdet gjør dem til en viktig skadedyrbekjemper i hagen.

Vil du også ha hjelp av dem? Her får du noen tips for å lokke dem inn i hagen din!

Gi dem husly

Flaggermus liker å oppholde seg i hulrom. De er spesielt glade i grotter, men trives også under tak, på loft eller i hule trær.
Dessverre gjør husene våre og den moderne arkitekturen det vanskelig å få tilgang til disse stedene.

På at flaggermusen kan finne et oppholdssted i hagen din kan du sette opp en flaggermuskasse! Bli inspirert av veiledningen
Plasser kassen høyt (slik at katter og andre rovdyr ikke forstyrrer dem), på et solrikt sted (de liker varmen) og beskytt den mot regn og vind.

Tips fra Pink Lady®: Strekk en presenning under flaggermuskassen for å begrense nedfall av ekskrementer og for å bruke det til naturlig gjødsel (guano) i hagen.

… og mat!

Både blomster, grønnsaksplanter, trær, hekker og andre busker tiltrekker seg insekter i hagen. Det er flott å finne søte marihøner i hagen, men vi er nok mer motvillige til å leve med mygg og andre skadedyr så nært på.

Men heldigvis har vi flaggermusene til hjelp! De kan gjør deg en tjeneste og spise insektene du ikke vil ha i hagen. I gjennomsnitt sluker flaggermusen 3 000 mygg hver kveld. Ingen klarer vel å verne like godt om plantene eller gi deg like stor ro (uten å klø eller slå etter mygg) på sene sommerkvelder!

Gi dem tilgang på vann

I likhet med andre pattedyr trenger flaggermus vann. Hvis du har basseng eller en bekk i hagen, kan flaggermusen drikke der.

Men hvis du ikke har det, kan du lage en liten «fontene» til dem. Du får da sikkert også se dem fly som en vind over vannet for å slukke tørsten i luften!

Slå av lys

Et siste tips for å tiltrekke flaggermus til hagen din: Husk å slå av utelyset! Kunstig lys kan forstyrre flaggermusenes naturlige døgnrytme (nattrytme) og desorientere dem når de jakter på mat.

Hvis du er vant til å ha utelyset på, bør du velge lamper med monokromatisk lys eller diodearmaturer. Om mulig bør du ikke la lyset stå på hele natten, for det er viktig å la flaggermusene fly i mørket for at de skal trives.