This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. Lav din have om til et tilflugtssted for flagermus

Selv om flagermus ofte er upopulære og lider af et dårligt ry (især på grund af gyserfilm), så spiller de en afgørende rolle for balancen i biodiversiteten.

Vidste du f.eks., at de er særligt glade for insekter? Myg, larver, møl og biller… Hver nat æder disse små bevingede pattedyr tusindvis af dem! En menu, der sætter dem i stand til at indtage førstepladsen i kampen mod skadedyr i haven.

Vil du gerne nyde godt af disse værdifulde allierede? Her er nogle tips til, hvordan du kan lokke dem til din have!

Giv dem husly

Flagermus kan lide at bo i hulrum. Ud over huler er de især glade for at opholde sig under tage, i loftsrum og i hule træer.
Desværre er det svært at få adgang til den slags steder på grund af vores boligers udformning og den moderne arkitektur.

Vores tip på at lokke dem til din have: installer en flagermuskasse! Find inspiration i vores tutorial
Anbring den højt oppe (så katte og andre rovdyr ikke kan forstyrre dem), placer den med front mod solen (de kan lide varme) og beskyt den mod regn og vind.

Et lille Pink Lady®-tip: Læg en presenning under kassen for at begrænse skader og for at opsamle dyrenes ekskrementer – guano (naturlig gødning fra flagermusekskrementer), som vil give et glimrende tilskud til haven.

… og mad!

Blomster, grøntsager, træer, hække og buske tiltrækker naturligt insekter til din have. Mens det er dejligt at se bl.a. mariehøns og andre insekter trives i haven, er det mindre sjovt at skulle leve med myg og andre skadedyr.

Heldigvis er flagermusene der! De vil gengælde tjenesten ved at skaffe dig af med disse irriterende insekter. En flagermus fortærer i gennemsnit, hvad der svarer til 3 000 myg hver nat. En formidabel allieret, der gør, at dine planter bliver ved med at trives og dine sommeraftener bliver behagelige.

Installér et drikkested

Som for alle andre pattedyr, er adgangen til vand lige så vigtig for flagermusene som føde. Hvis du har swimmingpool eller et vandløb i bunden af din have, vil flagermusen kunne slukke sin tørst.

Hvis det ikke er tilfældet, kan du lave dit eget åbne drikkested, så flagermusene kan drikke i ro. Derefter kan du nyde synet af disse adrætte allierede, der skøjter over vandoverfladen for at slukke deres tørst i luften.

Sluk lyset

Et sidste råd for at tiltrække flagermus i din have: tænk på at slukke for din udendørsbelysning. Områder med kunstig belysning kan nemlig forstyrre flagermusenes livsrytme og desorientere dem, når de jager.

Hvis du har for vane at belyse din have, især af sikkerhedshensyn, bør du bruge natrium- eller diodebelysning med lav spænding. Endelig bør du om muligt undgå at lade lyset være tændt hele natten, da det er vigtigt for flagermusenes trivsel, at der er mørke områder om natten.