This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. Onze anti-stress tips voor een rustigere dag

Ongeacht je leeftijd of agenda, kan het moeilijk zijn om om te gaan met de zorgen die het dagelijkse leven met zich meebrengt.

En hoewel stress soms ons prestatievermogen kan verhogen, kan het, wanneer het te intens is, ons welzijn juist schaden. In dat geval is het essentieel om tijd voor onszelf te nemen, om onze batterijen weer op te laden. Om een moment te creƫren waarin we echt tot rust komen. Een moment waarin het er vooral om gaat ons lichaam en onze geest te voeden. En dit alles zonder bijzondere energie te vragen.

Hier zijn enkele tips om stress te verlichten en te ontspannen.

Bewegen

Voor het geval je hier nog aan twijfelde: lichaamsbeweging wordt erkend als een essentiƫle troef voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress helpt lichaamsbeweging om de adrenaline die in het lichaam vrijkomt te kanaliseren. Bovendien maakt lichaamsbeweging serotonine en endorfine vrij, die bijdragen aan een gevoel van welzijn.

Een voorbeeld hiervan is hardlopen, een perfecte oefening waarbij het lichaam zich ontspant en in een meditatie-achtige toestand komt dankzij het fenomeen van de “vrijwillige aandacht”.

Bij watersporten kan het lichaam zich ontspannen dankzij de masserende werking van het water. Het gewichtloosheidseffect laat alle spieren werken zonder enige inspanning te voelen. Terwijl het lichaam door het water wordt meegevoerd, worden spanningen en stijfheid afgevoerd.

Ideaal om je te leren concentreren en je opnieuw op jezelf te focussen, is yoga zowel een sportieve activiteit als een spiritueel discipline. Dankzij de kalmerende eigenschappen kun je je hoofd leegmaken en kan je hele lichaam zich ontspannen. Deze sportieve activiteit is perfect om te leren beter om te gaan met stressvolle situaties en om de onverwachte gebeurtenissen in het leven te relativeren. Op de lange termijn is yoga ook goed voor het verlichten van rugklachten.

Wegblijven van beeldschermen

Of het nu gaat om televisie, computers, tablets of mobiele telefoons, veel studies hebben aangetoond dat het doorbrengen van lange perioden op schermen, vooral ‘s avonds, in verband kan worden gebracht met stress.

Als je de hele dag op je computer werkt, zorg er dan voor dat je regelmatig pauzeert en probeer ten minste een uur voor het slapengaan uit te loggen. Zonder je telefoon aan te raken, natuurlijk…

Naar muziek luisteren

Zachte muziek (klassiek, ambient, trip hop…) heeft een echt rustgevend effect op ons lichaam. Het vertraagt je hartslag, verlaagt je bloeddruk en verlaagt het niveau van stresshormonen.

Je kunt ook luisteren naar het geluid van de zee, de regen of het zingen van walvissen, maar ook naar muziek die speciaal is ontwikkeld om stress te verlichten op muziekplatforms.

5 minuten per dag mediteren

Meditatie is een uitstekend hulpmiddel om stress te bestrijden. Het stelt je in staat je aandacht te richten op het huidige moment en negatieve gedachten beter te beheersen door je alleen op je gevoel te concentreren.

Door deze activiteit dagelijks te beoefenen, kun je je nervositeit verminderen, stressaanvallen beperken en een stap terug doen van gebeurtenissen die ervoor zorgen dat je je niet fijn voelt.

Voor een succesvolle meditatiesessie moet je op een rustige plek gaan zitten. Zoek een houding waarin je je prettig voelt, maar houd altijd je rug recht. Op deze manier conditioneer je je lichaam om goed te ademen. Tenslotte sluit je je ogen. Adem diep in en uit om de stress die je voelt te verminderen.

Een rustgevende taak doen

Actie is een goede bondgenoot bij stress. Het stelt je in staat om in korte tijd de controle terug te krijgen. Verschoon je lakens, ruim je kamer op, doe een beetje afwas… Dit helpt om je te concentreren op concrete en gecontroleerde dingen. Tuinieren, bakken, tekenen en collages maken zijn ook aan te bevelen wanneer de angst te groot wordt. Ze helpen bij de concentratie en werken als afleiding die je geest kalmeert.