This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. Så här kan förvandla dina uterum till fridfulla oaser

Trädgården, altanen eller uteplatsen är unika platser där vi gillar att koppla av, njuta av grönskan eller sitta och läsa i lugn och ro när vi behöver ta en paus från vardagsrushen.

Men ibland saknas det där lilla extra för att de här platserna ska bli så där härligt lugna och avkopplande. Därför tänkte vi ge dig några råd om du vill förvandla något av dessa utrymmen till riktiga oaser, där du kan koppla av och bara ta det lugnt.

Skapa en fridfull stämning

När du vill skapa en plats där du kan få lugn och ro och bara koppla av är det viktigt att välja stämningsfull inredning. Välj i första hand naturliga och obehandlade material. Genom att använda material i neutrala, varma nyanser, som trä eller rotting, förstärker du den fridfulla och mysiga stämningen.

Undvik å andra sidan att använda för starka färger (rött, orange och andra färgstarka nyanser) som riskerar att störa ditt välbefinnande, men som också kan bidra till att störa djuren i din omgivning om det är en utomhusmiljö. Avsluta med att dekorera med några väl valda inredningsdetaljer i jordnära material, och lek med färgkontrasterna så att din plats kommer till sin fulla rätt.

Välja rätt ljus och belysning

När det börjar skymma och du vill behålla den fridfulla stämningen i din oas är det viktigt med rätt belysning. Om du vill skapa en varm och mysig stämning kan en ljusgirland vara ett alternativ. Den är lätt att sätta upp, och du kan välja att vira den runt pergolan eller balkongräcket utomhus eller låta den få en hedersplats ovanpå bokhyllan eller längs ett trappräcke om det är inomhus.

En annan lösning kan vara att hänga upp taklampor! Välj lampor i trä, rotting eller gjutjärn som passar perfekt in med den övriga inredningen, till exempel växter och stenar.

Och sist men inte minst: tänd levande ljus i fina glasljusstakar eller i en ljuslykta i järn och dra nytta av den dämpade och stämningsfulla belysningen om du vill skapa en mysigare stämning.

Grönt är skönt!

Oavsett hur mycket plats du har är gröna växter ett måste när du vill skapa en fridfull oas. Välj kläng- eller klätterväxter, bredbladiga växter eller fetbladsväxter – alla passar de fint ihop med den övriga inredningen av trä och ger en ”djungelkänsla” till ditt lilla paradis.

Om du föredrar starka färger ska du helst välja blommor som framhäver de gröna växterna i närheten och samtidigt lyfter fram dina inredningselement i ljust trä. Tanken är att skapa en ordentlig grön avskärmning runt din speciella plats, så att det känns som om du var mitt i naturen även om du bor i stan eller din uteplats inte är så stor.

Tips från Pink Lady®: om du kan plantera utomhus, välj nektarrika växter och blommor såsom klöver, salvia, maskrosor och ljung! På så sätt hjälper du bina och främjar pollineringen av fruktträd och odlingsväxter i ditt närområde.