This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. Våra råd för att motverka stress för en mer rofylld vardag

Oavsett ålder eller sysselsättning kan det ibland vara svårt att alltid bara skaka av dig vardagens små irritationsmoment.

Stress kan i vissa fall öka vår prestationsförmåga, men om den blir för hög kan den tvärtom få negativa hälsoeffekter. I sådana fall är det viktigt att hitta tid att koppla av så att du kan ladda batterierna. Unna dig en stund som verkligen ser till att du får upp motivationen igen. En stund när det enda som är viktigt är att ta hand om kropp och själ. Och utan att du måste lägga ner massor av energi på det.

Läs råden nedan för hur du kan bli av med stress och koppla av.

Träna

Om du inte redan visste det så är fysisk träning en erkänt bra metod för att främja vår mentala hälsa. När du befinner dig i en stressig period hjälper träningen till att kanalisera adrenalinet som kroppen då frigör. Vid fysisk träning frigörs också serotonin och endorfiner, som bidrar till det allmänna välbefinnandet.

Vi kan till exempel ta löpning, en perfekt träningsform då kroppen slappnar av och går in i ett nästan meditativt tillstånd tack vare fenomenet ”spontan uppmärksamhet”.

Och om du utövar vattensporter ser vattnets masserande förmåga till att kroppen slappnar av. Känslan av tyngdlöshet gör att alla kroppens musklar får jobba utan att du känner av ansträngningen. Kroppen bärs upp av vattnet och kan göra sig av med stress och spänningar.

Om du behöver öka din koncentrationsförmåga och fokusera på dig själv är yoga ett bra val – en fysisk aktivitet med en andlig dimension. Tack vare att dess lugnande egenskaper kan du ”tömma skallen” och göra det lättare för kroppen att slappna av. Det är en träningsform som är perfekt när du behöver lära dig att bättre hantera stressande situationer och lättare klara av oförutsedda händelser i vardagen. På lång sikt är yoga också bra för att lindra ryggproblem.

Dra ned på skärmtiden

Tv, dator, surfplatta, mobiltelefon … flera studier har visat att långa stunder framför olika skärmar, särskilt på kvällarna, kan ha ett samband med stress.

Om du jobbar framför en datorskärm hela dagarna bör du tänka på att ta regelbundna pauser och försöka ”koppla ner” minst en timma innan du går och lägger dig. Utan att ta fram mobiltelefonen förstås …

Lyssna på musik

Lugn musik (klassisk, stämningsskapande, trip hop osv.) har en verkligt lugnande effekt på kroppen. Den bidrar till att sänka hjärtrytmen och blodtrycket och minskar mängden stresshormoner.

Du kan också lyssna på ljudet av vågor och hav, regn som faller eller valsång, eller musik som är särskilt framtagen för att minska stress, som du kan hitta på olika musikplattformar.

Meditera varje dag i fem minuter

Meditation är en utmärkt övning för att motverka stress. Det är ett sätt att fokusera på stunden och bättre hantera negativa tankar genom att enbart koncentrera dig på dina sinnesintryck.

Om du mediterar dagligen kan du minska din nervositet, begränsa stressreaktioner och lära dig att avdramatisera vissa händelser som kan få dig att må dåligt.

Sätt dig på en plats där det är lugn och ro för att lyckas med din meditationsstund. Hitta en ställning som känns bekväm, men se till att hålla ryggen rak. På så sätt skapar du de bästa förutsättningarna för att andas fritt. Blunda. Ta djupa andetag för att minska den upplevda stressen.

Ta itu med en specifik syssla

Att sysselsätta sig är ett bra sätt att mota bort stressen. Det ser till att du på kort tid får kontroll över situationen igen. Byt lakan, plocka i ordning i sovrummet, ta hand om disken … Den här typen av småsysslor hjälper till att fokusera på konkreta och lätthanterliga saker. Att göra lite trädgårdsarbete, baka, rita eller göra collage är också bra aktiviteter när oron kommer krypande. De ökar koncentrationen samtidigt som de avleder uppmärksamheten från annat och får dig att koppla av.