This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. Verander je tuin in een toevluchtsoord voor vleermuizen

Vleermuizen worden vaak niet graag gezien en hebben een slechte reputatie (vooral door horrorfilms), maar toch spelen ze een fundamentele rol in het evenwicht van de biodiversiteit.

Wist je bijvoorbeeld dat ze bijzonder dol zijn op insecten? Muggen, rupsen, motten en kevers… Elke nacht verslinden deze kleine gevleugelde zoogdieren er duizenden! Een dieet dat hen tot een uitstekende keuze maakt in de strijd tegen ongedierte in de tuin.

Wil je gebruik maken van deze kostbare bondgenoten? Hier volgen enkele tips om ze naar je tuin te lokken!

Bied ze een verblijfplaats

Vleermuizen leven graag in holtes. Behalve in grotten zijn ze vooral dol op plekken onder daken, op zolders of in holle bomen.
Helaas maken moderne huizen en architectuur de toegang tot deze plekken moeilijk.

Onze tip om vleermuizen naar je tuin te lokken: zet een vleermuiskast neer! Laat je inspireren door onze handleiding
Plaats hem hoog (zodat katten en andere roofdieren ze niet kunnen storen), in direct zonlicht (ze houden van de warmte) en bescherm hem tegen regen en wind.

Een kleine Pink Lady® tip: span een zeil onder de nestkast om de schade te beperken en vang de uitwerpselen van de dieren op: de guano (natuurlijke meststof die uit vleermuisuitwerpselen bestaat) is een uitstekende aanvulling voor je tuin.

… en veel voedsel!

Bloemen, groenten, bomen, heggen en andere struiken trekken van nature insecten naar uw tuin. Hoewel het leuk is om lieveheersbeestjes en andere insecten in de tuin te zien gedijen, zien we meer op tegen muggen en ander tuinongedierte.

Gelukkig zijn er vleermuizen! Zij doen ons een wederdienst door ons te ontdoen van deze lastige insecten. Gemiddeld verslinden vleermuizen elke nacht het equivalent van 3.000 muggen. Een geduchte bondgenoot dus voor het behoud van het welzijn van je plantages, maar ook voor de rust van je zomeravonden!

Creëer een waterpunt

Net als voor elk ander zoogdier is watervoorziening voor vleermuizen net zo belangrijk als voedsel. Als je een zwembad hebt, of een beekje dat door de bodem van je tuin stroomt, kunnen vleermuizen hun dorst lessen.

Zo niet, dan kun je een klein open waterpunt maken waar vleermuizen rustig kunnen drinken. Je kunt dan genieten van het schouwspel van deze behendige bondgenoten die al vliegend het wateroppervlak afschuimen om hun dorst te lessen.

Doe de lichten uit

Een laatste tip om vleermuizen naar je tuin te lokken: vergeet niet je buitenverlichting uit te doen! Deze kunstmatige lichtplekken kunnen de routines van vleermuizen verstoren en ze desoriënteren terwijl ze jagen.

Als je gewend bent je tuin te verlichten, vooral om veiligheidsredenen, gebruik dan laagspannings natriumlampen of diodelampen. Tot slot, indien mogelijk, laat de lichten niet de hele nacht aan, want het is belangrijk dat het pikdonker blijft zodat vleermuizen goed kunnen gedijen.