This should redirect to the frontend url, but the redirection has been paused for now. Word een stedelijke tuinier met Seed Balls

Ben je een natuurliefhebber op zoek naar groen in het midden van de stedelijke jungle? Ontdek Seed Balling! Deze methode is in 1973 in New York ontstaan, door bewoners die de natuur wilden terugbrengen in de arme buurten van de stad.

Seed Balling bestaat uit het maken van kleine balletjes van klei, geladen met zaden (bloemen, fruit, groenten, aromatische planten, enz.), die je dan “gooit” waar je maar wilt en die zullen ontkiemen wanneer ze in contact komen met water.

Deze oplossing maakt het mogelijk allerlei soorten planten te planten op ongewone en vaak ultra-stedelijke plaatsen.

Hoe maak ik een Seed Ball?

Om zeker te zijn dat een Seed Ball zich zal ontwikkelen, moet hij als volgt zijn samengesteld:

De potgrond wordt gebruikt om de zaden te laten groeien, terwijl de klei wordt gebruikt om de hele bal te verharden. Wanneer je uw Seed Ball maakt, vergeet dan niet deze goed te bevochtigen om een compacte bodem te verkrijgen. Door de aarde en de klei te mengen, kun je kleine balletjes vormen.

Een esthetische en noodzakelijke praktijk

Afgezien van het esthetische aspect, is het kweken van bloemen in een stedelijke omgeving een grote noodzaak. Deze wild geplante planten voeden bijen en allerlei insecten, en niet te vergeten vogels.

Seed Balls helpen ook de biodiversiteit te verrijken en in stand te houden op plaatsen waar weinig plantengroei is, door een kleine biotoop te creĆ«ren. Ten slotte neemt dit groen de koolstof die door auto’s wordt uitgestoten op en produceert het zuurstof.

Waar gooi ik de Seed Ball?

Braakliggende grond, overwoekerde bestrating, taluds van bouwterreinen, platte daken… Gooi je Seed Balls waar je maar wilt om het groen terug te brengen!

Een klein advies: als je je zaden op verticale plaatsen wilt gooien (zoals spleten in muren), vergeet dan niet iets mee te nemen om de Seed Ball aan vast te maken. Je kunt bijvoorbeeld een mengsel van gesmolten suiker en verse room gebruiken, een natuurlijke en zeer doeltreffende lijm die geen sporen nalaat.

Lokaal zaaien

Voor je je Seed Balls klaarmaakt, kun je best even de tijd nemen om in de groene zones van je stad rond te lopen en te zoeken naar zaaddragende planten, ook “onkruid”. Bij dit proces om het nodige groen aan de stad toe te voegen, zou de voorkeur moeten worden gegeven aan inheemse soorten om het evenwicht in de biodiversiteit te bewaren.

Als je Seed Balls bedoeld zijn om de fauna in de buurt te voeden, vind je in tuincentra zaden om bestuivende insecten aan te trekken, met honingdragende planten of mengsels van planten en vogelzaad.

4 perfecte planten voor je Seed Balls

Bepaalde soorten bloemen of planten passen zich waarschijnlijk beter aan moeilijke terreinen en omstandigheden aan. Hier is een selectie (niet uitputtend) van 4 soorten die je kunnen helpen in je ecologische revolutie: